Очакват Бойко Борисов на 6 май в Тервел

От Община Тервел съобщават, че очакват премиера Бойко Борисов да посети добруджанското градче на 6 май, когато ще бъде осветена новата църква "Св. Вмчк Георги Победоносец". Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров също ще бъде гост на Тервел.

Очакват Бойко Борисов на 6 май в Тервел

Новият храм на Тервел ще бъде осветен на 6 май. Първата литургия ще отслужи сутринта Доростолският митрополит Амвросий. За 12 часа е предвиден празничен гергьовденски курбан. След това програмата предвижда концерти на ДФТА "Калинка Вълчева", Група за изворен фолклор - Тервел, самодейни състави на общината и ансамбъл Българе.


 

Общата стойност на храма "Св. Вмчк Георги Победоносец" – сграда, обзавеждане и оборудване, оформяне на прилежащия терен – възлиза на 1 136 485 лв. В продължение на пет години ( 2006 – 2011) са извършени всички работи по градежа на храма и оформлението на прилежащия терен, както и изработването на иконостаса, храмовото оборудване, част от стенописите и църковната утвар. Общата стойност на храма възлиза на 1 136 485 лв., от които 717 485 лв. са осигурени от Община Тервел, 250 000 лв. от Дирекция „Вероизповедания” , 100 000 лв. от Проект „Красива България”. Други 69 000 лв. са дарени от  граждани и фирми - в пари и материали.

 

Началото е поставено през 1991 година. Тогава Община Тервел предоставя парцел в центъра на града за построяване на нов православен храм. Сформирано е църковно настоятелство, избрано е име за новия храм. Възлага се проектиране на сградата. През 1992 г. се прави и първа копка, започват изкопните работи и се отлива наземната плоча на криптата , която е на 2 м. под нивото на улицата. После строежът е замразен и бетонираният изкоп престоя в този си вид 14 години -  до лятото на 2006 г., когато работата бе подновена. Собствеността на терена отново бе върната на Общината и тя започна инвестиционния процес.

 

Сградата е висока 21 м. – измерена височина при върха на кръста върху купола. Има застроена площ от 365 кв.м. и три нива - крипта, която е под нивото на терена, притвор и зала, олтар, балкон , помещение за неделно училище и хор. Строителството е извършено от добрички строителни фирми – „Монолит” ООД – изливане на първата плоча, „ИСА” ООД – целия градеж. Местни майстори от Тервел направиха довършителните работи и вертикалната планировка – ограда, плочници. Иконостасът е изработен основно от две млади семейни двойки. Младен и Катя Петрови от гр.Варна – иконописци, възпитаници на Великотърновския Университет, са авторите на всички икони в храма. Семейство Ваневи от гр.В.Търново са автори и изпълнители на тежките ажурни резби. Същите млади хора направиха и останалата част от обзавеждането – владишки трон, проскинитарии, малки трончета за сядане по време на служба. Царският ред икони на иконостаса са 8 и изобразяват „Богородица с младенеца”, „Св. Георги”, „Св. Стефан”, „Св.Димитър”, „Иисус Христос”, „Йоан Кръстител”, „Иван Рилски” и  „Св.Петка”.


Леярница „Велеганов” гр.Пловдив пък изработи свещници, панахидник, полилей, кандила. Характерно за тази леярна е, че е основана през далечната 1872 г. от двама братя леяри – Иван и Лазар Велеганови от Банско, а по време на Априлското въстание  единият от братята е пребит до смърт от турската власт за това, че е лял куршуми за въстаниците. Неговият син и оцелелият брат продължават фирмените дела и оттогава -  без прекъсване, до наши дни, леярната  изработва  свещници, полилеи, камбани за българските църкви. Камбаните на тервелската църква са три и са отлети в леярна в софийското село Пролеша. Светият престол в олтара е мраморен и бе направен от тервелски майстор, а ритуалната олтарна пещеричка, наречена "проскомидийник” бе изработена в ателие за нестандартни архитектурни елементи в София. Кръщелният купел, съдът за водосвет и венчалните коронки се изработиха от занаятчията Благой Попов от гр.Пловдив. Двата съда са медни, а коронките са месингови. Жена от Тервел изработи завесата за иконостаса , както и одеждите за светия престол в олтара.