Почетохме паметта на загиналите за свободата на Добруджа

С военен ритуал и панихида започна по традиция Деня на Добрич във Военно гробище – музей.

Почетохме паметта на загиналите за свободата на Добруджа



На церемонията присъстваха зам.-кметът арх. Пламен Ганчев, евродепутатът Мария Габриел, народни представители, дипломати, общински съветници, почетни граждани на Добрич, ръководители и представители на политически партии и движения, на обществени организации, на културни и образователни институти. Гости на тържествата са и чуждестранни делегации от 4 побратимени на Добрич градове и от съседна Румъния. В ритуала участваха представителна рота на Военноморските сили във Варна и офицери.




Заупокойна молитва отслужиха архиерейският наместник иконом Иван Дойчев и свещеници от храмовете в Добрич. Лена Кирилова от Регионалния исторически музей прочете слово за 75-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България:


Исторически дати като днешната не се вписват в точни очертания, политически измерения и суха фактология. Защото това не е просто пореден успех за българската дипломация и край на дългия и мъчителен път от Ньой до Крайова, а трудната и героична пътека към свободата и единението, извървяна през десетилетията от добруджанци в мълчалив протест и въоръжена съпротива, с тайно внасяне на български книги и открити с апостолски порив български училища и читалища, с припявани тихо в дома възрожденски песни и извисили глас чествания на светли български празници.


Паметта на героите беше почетена с минута мълчание. Прозвуча и „Последния пост“, изпълнена от флотския тръбач. Поднесени бяха венци и цветя на признателност.













ВИДЕОРЕПОРТАЖ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК