Под фермата с антракс в Оброчище имало животинско гробище

В село Оброчище, където на 25 септември миналата седмица стана ясно, че има огнище на антракс, всички животни са ваксинирани – каза д-р Розалина Брайкова – директор на Областната дирекция по безопасност на храните след заседание на Областната епизоотична комисия.

Под фермата с антракс в Оброчище имало животинско гробище

Ваксинирани са 797 овце и кози, 45 коне и магарета и 8 говеда. В самото огнище на заразата – фермата на Илия Стамов, който е в  болница, а майка му почина след като разфасовали заразена овца и се порязали, на 26 и 27 септември са починали още 2 овце. Труповете за загробени. Отглеждат са 131 овце и кози.



"Извършена е дезинфекция на около 2000 кв. м площ, а днес е направено окончателното третиране с препарати” – каза д-р Брайкова. Според нея, през 1993-94 г. районът на сегашната ферма е бил събирателен пукт за трупове на животни. За Стамов поредните проби са се оказали отрицателни, но това, според Брайкова, все още нищо не значело.

Животните в селото са си в дворовете, 8 души са подложени на 10-дневно лечение с антибиотици, фризерът, където е месото от болната овца, е запечатан.