Почетен диплом за хор Добруджански звуци

Кметът на Добрич Детелина Николова ще награди хор „Добруджански звуци” с Почетен диплом за траен принос в духовната съкровищница на Добруджа и България. Дипломът ще бъде връчен тази вечер по време на тържествения концерт на формацията, посветен на 110 – та годишнина от нейното създаване.

Почетен диплом за хор Добруджански звуци

Удостоен с редица престижни отличия, хор „Добруджански звуци” за пореден път тази вечер ще заяви своето категорично място в българското и световно хорово изкуство. На сцената на органовата зала в Добрич ще прозвучат едни от неговите най–емблематични изпълнения, станали повод публиката навсякъде да става на крака, за да изрази своето възхищение пред таланта и уникалните гласове на добруджанските хористи.

 

В поздравленията към хор „Добруджански звуци” ще се включат Данаила Димитрова,  певица в операта на град Майнц, Германия, започнала кариерата си в хора и солистката на варненската опера Галя Великова. Публиката ще има възможност да чуе и добруджанските гласове на солистите Галя Ованесян, Соня Хранкова, Иван Златанов, Георги Бекяров, Паско Ташев и Янка Стефанова.

 

Хор „Добруджански звуци” е един  от ветераните на нашата хорова самодейност, създаден през 1901 година. С развитието му са свързани големи имена в хоровото изкуство като Иван Камбуров, Роман Спатаров, Атанас Бъчваров, Йосиф Душек и др. От 1952 г. до 2007 година диригент и главен художествен ръководител на хора е Маестро Захари Медникаров. След неговата кончина богатото наследство се поема от Елвира Пастърмаджиева.

 

Хор „Добруджански е изнасял концерти в България, Румъния, Русия, Германия, Унгария, Италия, Англия, Гърция. Лауреат е на всички републикански фестивали, носител е на международни награди от Арецо - Италия, Ланголен - Англия и др.