Добрич се включи в световния протест срещу TTIP (+снимки)

Въпреки проливния дъжд и студеното време, в центъра на Добрич се събраха много хора, за да изразят своето несъгласие с подготвяното Трансатлантическо търговско споразумение между САЩ и ЕС.

Добрич се включи в световния протест срещу TTIP (+снимки)



Днес подобни акции се провеждат в стотици градове в цяла Европа, а също така дори и в САЩ.


На протеста в Добрич участваха около 100 човека от всички възрасти - от тийнейджъри до пенсионери. Те са твърдо против TTIP, защото споразумението ще премахне много от националните регулации в държавите от ЕС и в Европа ще навлязат ГМО храни и фракинг, а всички опити за защита на здравето и социалните придобивки на европейци ще зависят от специален съд, като само 3 съдии ще решават споровете между богатите компании и отделните страни.


Какви са опасностите разясни подробно организаторът на протеста в Добрич Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив. Тя отбеляза, че Трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и ЕС е строго секретно и малцина имат достъп до него. Според нея натискът за сключването му идва от големите корпорации в Америка, чиято пионка е държавата САЩ. 


На протеста в Добрич бяха събрани над 100 подписа под декларация срещу TTIP. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание и Министерески съвет.


Сред участниците имаше десетки кандидати за местната власт в Добрич, партийни лидери и депутат, но чест прави на всички тях, че бяха на събитието в качеството си на граждани и изразиха своята лична позиция по този голям международен проблем с присъствието си на един граждански протест, без по никакъв начин да го използват за агитация.