Привличане на млади лекари в Добрич и ежегодни профилактични прегледи на всички деца

Това са двата основни ангажимента на ПП АТАКА и кандидата за кмет Атанас Атанасов по отношение на здравеопазването в общината.

Привличане на млади лекари в Добрич и ежегодни профилактични прегледи на всички деца

Създаването на фонд "Здраве" е първа точка в раздел "Здравеопазване" - първия в програмата за управление на АТАКА - Добрич.



Липсата на млади медицински специалисти в Добрич е най-сериозният проблем на здравеопазването в града. Близо 80% от всички лекари са над 55 години, но мерки не се вземат. Най-сериозен недостиг на лекари има в очно, кожно, инфекциозно, детско и неврологично отделение на МБАЛ - Добрич, съобщи Атанас Атанасов - кандидат за кмет на Добрич.

Като общински съветник той внесе в местния парлант още през 2011 година идеята за създаване на общински фонд "Здраве", който да се финансира всяка година с 50 000 лева от бюджета на общината, както и от споснори и дарители. Тогава обаче управялващите не приеха предложението, твърдейки, че то няма как да се реализира. Факт е обаче, че може, защото в следващите години много други български общини успешно приложиха тази идея, обясни Атанас Атанасов.

Затова фонд "Здраве" ще бъде първи ангажимент на Атанас Атанасов като бъдещ кмет на Добрич. Чрез този фонд ще се финансират двегодишните специализации на лекарите, които по принцип не са платени, с ясния ангажимент тези млади специалисти да останат на работа в болницата в Добрич поне в следващите 3-5 години. Идеята е обсъдена със студентите по медицина и те напълно я подкрепят, добави Атанас Атанасов.

Хората са най-голямото богатство на един град и тяхното здраве трябва да е на първо място, категоричен е Атанас Атанасов.

Той има още една конкретна идея в тази област - извършване на ежегодни профилактични прегледи на учениците в Добрич. С модерно мобилно оборудване този скрийнинг ще се осъществява на място във всяко училище, като ще бъдат обхванати всички от 1 до 12 клас. Целта е ранно откриване и своевременно лечение на група от заболявания, които стават все по-разпространени сред подрастващите - диабет, затлъстяване, гръбначни изкривявания и хипертония.