Общинско социално предприятие, благотворителни събития под егидата на общината и дом за временно настаняване

Това са трите основни ангажимента на Атанас Атанасов и ПП АТАКА в социалната сфера.

Общинско социално предприятие, благотворителни събития под егидата на общината и дом за временно настаняване

Много от хората с увреждания имат възможност да упражняват определна дейност, но никой не ги назначава на работа, техните доходи са единствено от социална пенсия, която е крайно недостатъчна, отбеляза кандидатът за кмет на АТАКА. Тези хора обаче имат желанието да са полезни - на себе си и на обществото, имат нуждата да бъдат социализирани, смята Атанас Атанасов. Според него кметът на Добрич трябва да инициира създаването на поне едно общинско предприятие със социална дейност, в което да работят хора с увреждания. Тези предприятия съществуваха, но бяха първите закрити в годините на прехода, което беше една голяма грешка, припомни Атанасов. Той смята, че общината може да използва механизмите за европейско подпомагане за финансиране на микропредприятия, в които ще се извършва спомагателна дейност към някое основно производство. Това е начинът общината да покаже истинска грижа за хората с увреждания, заяви Атанас Атанасов.



Хора със заболявания, трайно безработни, нетрудоспособни, социално слаби са принудени да се молят от врата на врата за средства, с които да си платят животоспасяваща операция, лекарствата или тока, сподели канидатът за кмет на Добрич. Според него общината трябва да създаде фонд за социална подкпрепа, като в него ще се набират средства от благотворителни мероприятия, организирани от общината - балове, концерти, фестивали и др. Със събраните суми ще се подпомогат нуждаещите се жители на Добрич.

Добрич има нужда от Дом за временно настаняване на бездомни и общината трябва да кандидатства с проект за изграждането му, заяви Атанас Атанасов. Не може да се правим, че не виждаме клошарите, просещи по улиците на града и пред магазините, категоричен е той. Със съдействието на общината трябва да се издадат безплатно документи за самоличност на бездомните в Добрич и да бъде създаден регистър на бездомните в града, за да има местната власт ангажимент към тези хора, заяви Атанас Атанасов.