4 кг кокаин за 1 млн лева е повод за обжалване на 10 годишна присъда на Добричкия окръжен съд

На въззивна проверка пред Варненския апелативен съд днес бе обжалвана 10 годишна присъда на Окръжен съд Добрич (ДОС), произнесена задочно спрямо Живко Желязков, признат за виновен в това, че през м.август 2007 г. в Добрич, в съучастие с Ивелин Ранчев като помагач, умишлено улеснил държането на 4 004.4 гр. кокаин, предназначен за разпространение.

4 кг кокаин за 1 млн лева е повод за обжалване на 10 годишна присъда на Добричкия окръжен съд

Активното вещество /чист кокаин/ в това количество било 3004.1 гр, а общата стойност на дрогата възлиза на повече от 1 млн лв. Престъплението е останало недовършено в стадия на опита по независещи от подсъдимия причини. Първата съдебна инстанция му е наложила и глоба в размер на 12 000 лева. Желязков вече е бил осъждан 2 пъти, като престъплението, за което получил 10 години затвор е в условията на изпитателния срок на присъда от Районен съд Добрич.



Според обвинението, през лятото на 2007 година Желязков предложил на Ранчев да отиде до град Бърно, Република Чехия и да получи пакет с наркотик, изпратен по пощата от Република Коста Рика. За тази услуга Ранчев щял да получи възнаграждение. Уговорката е сключена. Ранчев пристига в Бърно и чака пакета. Органите на Реда в Чехия иззели кокаина и подменили съдържанието на пакета, който Ивелин трябвало да получи. Целта била получателя на пратката и неговите контакти. След връчването на колета, Ранчев е задържан и осъден на 12 години затвор за притежанието на кокаина, изпратен от Коста Рика и предназначен за разпространение. Потвърдено е и участието на Живко Желязков.

През август миналата година прокурор при ОП Добрич е издал Европейска заповед за арест на Желязков. Подсъдимият бил обявен за международно издирване и от чешките власти, но до настоящия момент не е установен. Макар подсъдимия да не е намерен, защитникът му иска отмяна на осъдителната присъда. 

Прокуратурата настоява за потвърждение на 10 годишната присъда и посочва, че  Желязков е улеснил Ранчев в извършване на престъплението чрез своето предложение, чрез разясненията във връзка с настаняването му в Бърно, получаването на колета с кокаина, с поддържането на телефонна връзка с Ранчев и указанията, относно получаването на пратката.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.