Юнайтед ще търси реванш от Барса

Финалът в тазгодишното издание на Шампионската лига е ясен. Отборът на Манчестър Юнайтед ще спори с испанския Барселона в решителния двубой за титлата, който ще се състои на стадион "Уембли" в Лондон на 28-ми май.

Юнайтед ще търси реванш от Барса
"Червените дяволи" закопаха "миньорите" от Шалке с 4:1 и с общ резултат от двата мача 6:1 се класираха за финала на "Уембли".

Димитър Бербатов започна мача като титуляр и остана на терена до 77-ата минута
, когато бе заменен от Майкъл Оуен. Голмайсторът на Висшата лига асистира за третия гол на "дяволите", който бе дело на Андерсон.

Срещата започна без опасни голови положение пред двете врати. Въпреки че играха без някои от звездите си, домакините от Юнайтед поглеждаха по-често към противниковата врата, докато гостите от Гелзенкирхен по-трудно създаваха чисти положение пред Ван дер Сар. Резултатът бе открит в 26-ата минута, когато точен бе Луис Антонио Валенсия. Еквадорският национал се въпзолзва добре от пас на Гибсън и прокара топката покрай Нойер за 1:0. Оттук нататък на всички бе ясно кой отбор ще спори с Барселона на финала на "Уембли".

Пет минути по-късно резултатът стана 2:0. "Червените дяволи" удвоиха аванса си след леко комичен гол. След изпълнение на тъч, Нани успя да пусне към Валенсия, който веднага подаде към Гибсън, халфът на Юнайтед стреля, а стражът и капитан на Шалке - Мануел Нойер, не успя да улови топката и показа, че дори и най-големите вратари не са застраховани от грешки. В 35-ата минута "миньорите" намалиха резултата. След неразбирателство в отбраната на англичаните испанският полузащитник отправи хубав изстрел от границата на наказателното поле и опъна мрежата на Ван дер Сар. Така завърши първата част.

Началните минути на второто полувреме бяха по-интригуващи, за разлика от тези през първото. В 55-ата Мануел Нойер показа защо е един от най-добрите вратари в света. Стражът на немския нациоанлен отбор спаси по фантастичен начин с върха на пръстите си опасен шут на Андерсон по диагонала.

В следващите минути домакините се прегрупираха в тяхната половина и се защитаваха много умело, дебнейки от контраатаки. В 71-ата минута Крис Смолинг отбеляза гол, който обаче бе отменен заради засада. Минута по-късно "дяволите" вкараха отново гол, който този път бе зачетен. Автор на попадението бе Андерсон. Три минути по-късно отново кариоката отбеляза на празна врата след асистенция на Димитър Бербатов - 4:1 за Юнайтед. Веднага след попадението българският голмайстор на Висшата лига бе заменен и на негово място се появи Майкъл Оуен. В 82-ата минута Хунтелаар вкара гол, но попадението бе отменено заради засада. В 91-ата минута именно екснападателят на кръвния враг Ливърпул - Оуен, отправи опасен, но Нойер отново спаси вратата си, а до края на срещата не се случи нищо по-интересно.

Така възпитаниците на сър Алекс Фъргюсън се класираха за трети път на финала в най-комерсиалния турнир в света в последните четири години. За последно Юнайтед спори за отличието именно срещу настоящия си съперник - Барселона, преди две години в Рим. Тогава обаче "дяволите" бяха тотално надиграни от каталунците и загубиха с 0:2. Манчестърци имат три трофея в турнира, колкото имат и "блаугранас". Освен това Димитър Бербатов ще се опита за трети път да вдигне най-престижанта клубна купа в света и да стане вторият българин след Христо Стоичков, който е печелил отличието. 30-годишният нападател има два загубени финала до момента.