Беларус забрани кризата

Беларуските власти издадоха заповед, чрез която забраняват на държавните медии да пишат за кризата.

Беларус забрани кризата
Държавните чиновници пък са инструктирани да говорят, че в страната всичко е нормално, а криза няма.
Хората на Лукашенко са забранили да се пише за проблеми като недостига на валута, повишаването на цените и безработицата. До мерките се стигна след като бе съобщено, че заради валутната криза около 600 хил. души за останали без работа, пише в. Комерсант.

За да бъде разбрана новата директива главните редактори на държавните медии са привикани на семинар.
Високопоставени членове на администрацията като кмета на Минск и синдикални лидери близки до властта започнаха да обясняват, че безработицата е защото на хората не им се работило, а валутна криза нямало защото населението спестило в личните си смекти между 12 и 14 милиарда евро.

Руското издание обаче коментира, че ситуацията далеч не е толкова розова, колкото я описват беларуските медии и държавници. Според изданието потреблението в страната сериозно е намаляло, а пред обменните бюра се оформяли огромни опашки.

Валутната криза в Беларус започна в началото на тази година, когато населението заради опасенията за девалвация на местната рубла, започна да се презапасява. Това пък изтъни сериозно валутните резерви на страната. В момента Беларус преговаря с Русия за заем от 3 млрд. долара, с който смята да се справи с проблема.