Петър Петков е старият нов директор на ДКТ "Дора Габе" - Добрич

В далечната 1983 г. Петър Петков започва работа в ДКТ”Дора Габе” – Добрич. Това е годината и на неговото дипломиране във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на Яна Цанкова.

Петър Петков е старият нов директор на ДКТ "Дора Габе" - Добрич

На 21 януари 1999 г. е назначен за директор на ДКТ „Дора Габе”. В своята професионална кариера, Петков печели редица награди и роли в кукления и драматичния театър. През 2015 г. Петър Петков е преизбран за директор в кукления театър на Добрич. 



Контактите на ДКТ”Дора Габе” и този в Констанца, Румъния датират още от началото на годината, когато тамошния директор Лика Гергилеску се свързва с българският си колега. Петър Петков изрази задоволството си от съвместна  работа като се надява тя да продължи и в бъдеще с нови проекти на родна и румънска сцена. Петков е дълбоко изненадан от сработването на международният екип и ползотворната им работа е вече факт в лицето на постановката „Трите прасенца”. 

През месец септември в Констанца е премиерата на постановката „Слънчев лъч”, дело на Петков. А месец по-късно се реализира и постановката „Трите прасенца” с изцяло румънски постановъчен екип, но този път на добричка сцена. Надявам се, че това сътрудничество ще продължи и мисля, че актьорите ще имат  полза, защото колкото и да сме близки като държави, кукленото изкуство се различава. Разликите са съществени – като усещане за театър. Искам да видя как нашите деца ще реагират на техните куклени постановки, каза Петков. Румънските актьори залагат на различен тип сценография – по-директна, натурална, а ние предпочитаме по-стерилизираната игра. Ние като че ли залагаме на въображението на нашите деца. 

Познанството на Петър Петков и румънският му колега режисьора на постановката „Трите прасенца” Джео Балинт датира от години. Според Балинт най-доброто куклено изкуство се прави в страните от Източна Европа. Удоволствие е за мен да работя в Добрич. Петър е отчел добре разликите от нашата и тяхната игра на сцена. Важното е само как ние ще съумеем чрез кукленото изкуство да предадем на децата своите идеи, каза Балинт.  Доволен съм от материалната ви база и актьорски състав. Много е уютно, коментира той. 

Вече се говори и за бъдещи проекти. И двете страни се надяват напролет вече да има резултат и нова постановка да се играе и както в Добрич, така и в Констанца.