През месец ноември се провежда полицейска акция Зима

През месец ноември се провежда полицейска акция Зима
Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на произшествията на пътя, предупреди гл. инсп. Жулиян Минев – началник на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Добрич.

Често водачите подценяват пътната обстановка. Водачите на МПС, велосипедисти и водачите на превозните средства, теглени от животинска тяга участват в движението през цялата година. Зимните месеци се характеризират със заледени, мокри и заснежени пътища, намалена видимост, промени в температурните амплитуди, което е предпоставка за настъпването на пътни инциденти. 


За периода от 1 ноември до 30 ноември 2015 г. стартира Акция на полицията: "Зима”. Основната й идея е да се проверят всички участници в пътното движение – водачите на МПС, пешеходци, велосипедисти. Тя е разделена на три етапа, като всеки един от тях е посветен на определена кампания. 


1-8 ноември – кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Контролира спазването на ограниченията от страна на велосипедистите, колите, теглени със животинска тяга и малогабаритна селскостопанска техника. Ще се проверява необходимото оборудване за зимни условия на автомобилите, използването на жилетки от велосипедистите и тяхното движение в тъмната част от денонощието и при намалена видимост. 


9-22 ноември – кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. В този период ще се следи за използването на пешеходни пътеки тип „Зебра” и подлезите от пешеходците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Седмицата 9 - 15 ноември ще е „Седмица на пешеходната безопасност”.


16-30 ноември – кампания „Безопасно шофиране през зимата”. Контролът ще е насочен към техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи, както и поведението на водачите, оборудване на автомобилите (зимни гуми, вериги за сняг при необходимост, проверена аптечка, зареждане с атифриз, зимна течност за чистачки, изправна отоплителна система, работещи светлинни източници).


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+