През месец ноември се провежда полицейска акция Зима

Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на произшествията на пътя, предупреди гл. инсп. Жулиян Минев – началник на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Добрич.

През месец ноември се провежда полицейска акция Зима

Често водачите подценяват пътната обстановка. Водачите на МПС, велосипедисти и водачите на превозните средства, теглени от животинска тяга участват в движението през цялата година. Зимните месеци се характеризират със заледени, мокри и заснежени пътища, намалена видимост, промени в температурните амплитуди, което е предпоставка за настъпването на пътни инциденти. 



За периода от 1 ноември до 30 ноември 2015 г. стартира Акция на полицията: "Зима”. Основната й идея е да се проверят всички участници в пътното движение – водачите на МПС, пешеходци, велосипедисти. Тя е разделена на три етапа, като всеки един от тях е посветен на определена кампания. 

1-8 ноември – кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Контролира спазването на ограниченията от страна на велосипедистите, колите, теглени със животинска тяга и малогабаритна селскостопанска техника. Ще се проверява необходимото оборудване за зимни условия на автомобилите, използването на жилетки от велосипедистите и тяхното движение в тъмната част от денонощието и при намалена видимост. 

9-22 ноември – кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. В този период ще се следи за използването на пешеходни пътеки тип „Зебра” и подлезите от пешеходците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Седмицата 9 - 15 ноември ще е „Седмица на пешеходната безопасност”.

16-30 ноември – кампания „Безопасно шофиране през зимата”. Контролът ще е насочен към техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи, както и поведението на водачите, оборудване на автомобилите (зимни гуми, вериги за сняг при необходимост, проверена аптечка, зареждане с атифриз, зимна течност за чистачки, изправна отоплителна система, работещи светлинни източници).