Фонд „Земеделие“ компенсира фермерите с 15 млн. лева, похарчени за ваксини на животни

15 милиона лева ще задели ДФ" Земеделие" като държавна помощ за компенсиране на разходите на фермерите за изпълнение на мерките от Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, става ясно от официалният сайт на фонда.

 Фонд „Земеделие“ компенсира фермерите с 15 млн. лева, похарчени за ваксини на животни

Схемата цели да подпомогне земеделските стопани при покриването на разходи по дейности от задължителен характер, свързани с гарантирането на здравето на животните, както и недопускането на разпространение на заразни болести по животните. С помощта ще се покриват до 100% от допустимите разходи за услуги, свързани с изпълнение на мерките от Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните.



За предотвратяване и ликвидиране на болести по животните ще се ползват субсидирани услуги и плащания на доставчика на услуги (ветеринарните лекари и акредитираните лаборатории).

Размерът на държавната помощ за едно животно се определя на базата на разходите за извършване на манипулации, лабораторно-диагностични изследвания и други.