Безплатна среща с уролог в Teрвел за проблемите на простатата

Безплатна информационна среща със специалист-уролог ще се проведе в Тервел като част от Националната кампания за мъжко здраве "Отиди на преглед".

Безплатна среща с уролог в Teрвел за проблемите на простатата

Срещата ще се проведе на 17 ноември от 14:00 ч. в Пенсионерски клуб № 1, ул. Никола Вапцаров № 14. Тя е отворена за всички граждани, които имат интерес и въпроси по темата. 


“Отиди на преглед” включва напълно безплатни образователни срещи със специалисти уролози, разясняващи какво е доброкачествена хиперплазия на простатата, каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.

Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.

Това е доброкачествено заболяване на простатната жлеза и се среща при мъже над 50-55-годишна възраст. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Въпреки че около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Поради тази причина, както и заради притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването и са склонни да посетят своя личен лекар или специалист-уролог. Често, съвсем неправилно, се пристъпва към самостоятелно лечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.