Безплатна среща с уролог в Генерал Тошево за проблемите на простатата

На 25 ноември (сряда) от 13:00 ч. ще се проведе безплатна информационна среща със специалист - уролог в Пенсионерски клуб № 1, ул. Опълченска № 26 в Генерал Тошево.

 Безплатна среща с уролог в Генерал Тошево за проблемите на простатата

Тя е част от Националната кампания за мъжко здраве "Отиди на преглед".  Всички граждани, които имат интерес и въпроси по темата са добре дошли, подканват организаторите - Българското урологично дружество, както и техните партньори от  ГлаксоСмитКлайн.



“Отиди на преглед” включва напълно безплатни образователни срещи със специалисти уролози, разясняващи какво е доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им. Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата. Важно е  да посетят личния си лекар или специалист - уролог за компетентна помощ, а не да се самолекуват. Така се облекчават симптомите, но до реално излекуване, не се достига. 

ДПХ е доброкачествено заболяване на простатната жлеза и се среща при мъже над 50-55-годишна възраст. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и създава неудобството при уриниране. Въпреки че около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Заради притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването, като избягват посещение при личен лекар или специалист - уролог.