Първата в България британска магистратура по туризъм

С увеличаването на таксите за обучение във Великобритания, университетите от там търсят начини да бъдат по-достъпни за своите кандидати, чрез различни типове съвместни и интегрирани бакалавърски и магистърски програми у нас. Британският Университетски колеж Бирмингам (University College Birmingham, UCB), известен в туристическата сфера на световно ниво, като университет, подготвящ едни от най-добрите в света кадри в туризма, предлага своите магистърски програми вече директно в България.

Първата в България британска магистратура по туризъм

 С настъпването на летния сезон Университетът от Обединеното кралство, започва да предлага на кандидати от България, магистърските програми – Tourism Business Administration (Бизнес администрация в туризма) и Tourism Destination Management (Управление на туристически дестинации).  Британската институция разработва програмите съвместно с българско висше училище, с централен корпус в Добрич и с история в предлагането на англоезични бакалавърски и магистърски специалности, съвместно с чужди университети. Специланостите  ще бъдат предлагани във Варна и София, така цената за обучение е доста по-ниска от обичайната за престижна британска магистратура. Студентите започват обучението си в България - първите два семестъра, а след това продължават още два в Бирмингам. Обучението по магистърските програми тук и във Великобритания ще се извършва на английски език и в извън работно време, а университетският кариерен център в Бирмингам е заангажиран с намирането на подходящи работни позиции за студентите.


 

Като част от обучението е и участието в разработване на реален туристически продукт за алтернативен туризъм или пък нов хотел от световна верига в екзотична дестинация. Така например за по няколко седмици, студентите са ходили до момента в Мадейра, Кипър, Бруней и др.  – наричан още Live project, това бизнес пътуване се организира от британския университет, с помощта на организациите инвеститори в проектите. След успешно завършване студентите получават дипломата на един от най-големите британски университети – University of Birmingham и възможността да се развиват в туризма навсякъде по света.

 

Възпитаничка на  университета в Бирмингам  - Геновева Иванова от Варна, завършила там магистърската програма Бизнес администрация в туризма, стартирала обучението си в туризма в Международен колеж в Добрич (партньор на британския университет), а днес е част от мениджърския екип на дизайнерския хотел Армани в Дубай.

 

Традициите на University College Birmingham (UCB) датират от края на 19 век. От тогава институцията се е утвърдила като една от водещите колежи във Великобритания, което се вижда от резултатите, които UCB студентите демонстрират. Като следствие търсенето на образователните програми на UCB продължава да се увеличава, особено когато става дума за прием на чуждестранни студенти.

 

University College Бирмингам се намира в Бирмингам Сити Център и обучава 7500 студенти по-по програмите си за Висше образование, включително 1 100 чуждестранни студенти от 63 страни. UCB предлага специалности в областта на бизнеса и маркетинга, хотелиерския мениджмънт, развлеченията и др.