Йордан Йорданов даде яснота по най-наболелите въпроси за добричлии

На провелата се преди минути пресконференция в община Добрич, кмета Йордан Йорданов даде яснота по някои от най-важните въпроси, които касаят гражданите, а именно почистването на гр. Добрич, водния цикъл, Коледен базар и украса 2015, бъдещи действия на общинският екип.

Йордан Йорданов даде яснота по най-наболелите въпроси за добричлии

Между смяната на двата кметски екипа, оказа се приемно предавателен протокол няма. Кмета Йорданов обеща, че ще направи необходимите стъпки за ревизия и одит. Ще бъде пуснато писмо до Финансово държавна инспекция и Сметна палата, като са посочени позициите, по които се иска ревизия и одит. „Водят се преговори с външни фирми, които притежават сертификат за тази дейност”, подчерта Йорданов. 




Кметският екип се  е запознал подробно с Бюджет 2015, като една от точките предизвиква вниманието им. Става дума за приет общински дълг за 18 000 000 лв., но липсва обосновка от предишните управници. Вторият кризисен момент в Бюджет 2015 е размера на лихвите, чието разплащане е в период а 2012 – 2017 г.. от 3,5 млн. лв. „Липсва обосновка, а парите са на данъкоплатците, те заслужават адекватна информация”, смята той. По време на разговора, стана ясно, че размера на патентния данък е намалял с близо 30%, което неминуемо води до свиване на бизнеса. 

„В момента работим по бюджет 2016 г, който трябва да е готов до понеделник”, информира кметът. Новият кмет на Добрич ще има приемни дни, като за скромният си стаж (20 дни) като градоначалник, вече  е провел една такава . Освен Йорданов, приемни дни са предвидили и всички кметове в екипа му, като тяхната единствена цел е диалог с гражданите и бизнеса и сериозна работа по проблемите на добричлии. Общински съвети, разделени по сектори ще дадат възможност за включването на граждани и експерти. 

На срещата бе разгледана темата за боклука в Добрич. Както всички знаем, добричлии са недоволни от неадекватното сметосъбиране. В тази връзка, Йорданов е водил няколко разговора с директора на сметопочистващата фирма, обслужваща града ни, и е получил уверението му, че ще бъдат предприети необходимите стъпки. „Ако се наложи, ще направя необходимите санкции, спрямо фирмата за почистване, но Добрич няма да тъне в мръсотия”, закани се Йорданов. Коледен базар ще има, като най-късно до 17 декември, къщичките ще бъдат разположени в района на Копчетата. Припомняме, че в няколко поредни години той се разполагаше на пл. Демокрация, което не се понрави  на добричлии и фирмите участнички в базара. Коледната елха също ще има ново местоположение – на централна градска сцена. Коледната градска украса вече е монтирана и работи. 

През месец май ще се работи и по „прибирането” на кабелите на уличното осветление под тротоарните площи. Това важи и за всички доставчици на кабелни и интернет услуги. 

Разгледани са стратегии за европроекти в следващите 4 год. „Ще участваме във всички възможни проекти, стига да покриваме условията по тях. Предишната управа не се е отнасяла сериозно по въпроса, но това ще се промени .”, уверен е кмета.

Йордан Йорданов не пропусна да засегне и болната тема на добричлии, а именно ВиК. Проведени са редица срещи с Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Ивелина Василева, все лица, които имат отношение по въпроса. Така се стига до подаването на документи, които да подсигурят старт на ремонтните дейности по ВиК – инсталациите в Добрич в края на 2016 г. Вероятно ще се работи поетапно (всеки етап ще обхваща отделен район или квартал на Добрич), за да се избегне едновременното разкопаване на целият град. Така ще се спести неудобството на гражданите. Задействана е процедурата за избор на звена, експерти, инженери, технически персонал към община Добрич, които да се отнасят към ВиК - проблема. Въпросното звено ще работи минимум две години, като към него ще се отнасят 15-20 души персонал. Във връзка с ВиК ремонтните дейности, ще бъде разработен специален сайт, чието задължение е подаване на актуална информация към гражданите за моментно извършваните ремонти в Добрич. Във връзка с тази дейност ще се проведе и мащабна информационна кампания, обеща Йордан Йорданов.