Техниката за снегопочистване в областта е в готовност

В изпълнение на заповед на Областния управител Детелина Николова, Комисия с председател Ивайло Манушев, зам. областен управител, извърши проверка на наличността и техническото състояние на снегопочистващата техника на фирмите, които извършват дейностите по зимното поддържане на Републиканската и общинските пътни мрежи на територията на област Добрич.

Техниката за снегопочистване в областта е в готовност

След запознаване със състоянието на техниката, броя и местата за базиране, както и след проведени разговори с хората, работещи с машините и създаващи организацията за зимно поддържане, Комисията изготви доклад до Областния управител Детелина Николова. 


Техниката, която ще се използва за снепогочистване, като цяло е в добро състояние и е подготвена за работа през зимния сезон. Извършен е инструктаж на водачите; всички притежават необходимите документи за правоспособност. МПС са преминали периодичен технически преглед. Сключени са и задължителните застраховки „Гражданска отговорност". Получено е уверение от представящите техниката, че констатираните нередности ще бъдат отстранени до първия снеговалеж, стана ясно от проверката. 


Масово не се закупуват винетки, са установили проверяващите. Само собствените машини на ДЗЗД „ПОНТ" и на общинските предприятия на общините Шабла и Балчик са изрядни в пълен обем.

Част от техниката на ДЗЗД „ПОНТ" не е базирана по опорните пунктове, защото фирмата има договорка с Агенция „Пътна инфраструктура“, същата да се използва за работа по обекти, а 48 часа преди започване на снеговалеж, да бъде доставена по места. 

За момента липсват водачи на част от техниката, базирана в опорен пункт Балчик, но по този въпрос вече се работи.

Освен техниката заложена в Оперативния план за зимно поддържане, ДЗЗД „ПОНТ" разполага и с допълнителни машини, които имат готовност да се ползват за почистване и опесъчаване при необходимост.