Работи се по скринингова програма за превенция на раковите образования на млечната жлеза

По време на дискусията на второто работно заседание на Областният съвет по здравеопазване се достигнаха няколко решения от членовете на областния съвет.

Работи се по скринингова програма за превенция на раковите образования на млечната жлеза

По отношение на взетото решение от работно заседание на ОСЗ, проведено на 26.05.2015 г., работна група да работи върху скринингова програма, бе представена от  председателя на работната група  д-р Бисерка Пачолова . Идеята на програмата е превенция на онкологичните заболявания на млечната жлеза при жени от 45 до 65 години. 



По време на заседанието бяха обсъдени, както здравноосигурените гражданки, така и тези без осигуровки. Статистиката сочи увеличаване на заболеваемостта в посочената възрастова група. Превенцията е повече от наложителна, а отговорност носят, както самите пациентки, така и техните лекари и обществото като цяло. Здравната каса поема профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат през две години. В област Добрич има само един дигитален мамографски апарат за наблюдение и той е в ДКЦ I. Осемте общини в областта  ще имат грижата да насърчават личните лекари да провеждат информационни кампании по темата и да насърчават засегнатата възрастова група към такива прегледи. 

Д-р Пачолова, като представител на Министерството на здравеопазването, заедно с  д-р Светла Ангелова  -  д-р на РЗИ, ще имат грижата да потърсят подвижен кабинет за мамографски прегледи, който да служи на осемте общини в Добрич.