Днес празнуват Спиридон и Дарина

На Св.Спиридон, лечителят на всички рани, слънцето трябва да спре и зимата да се обърне към лятото.

Днес празнуват Спиридон и Дарина

На този ден православната църква почита паметта на Свети Спиридон – един от великите чудотворци на IV век. На този ден всички, които носят името Спиридон, Спиро, Спиридонка,Спирдон, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари, информира Блитц.


По 12-те дни след свети Спиридон народът гадае какво ще времето през следващите 12 месеца. (На първия ден съответства януари, на втория февруари...)

В България празникът се отбелязва предимно в родопската област. Българите по този край вярват, че светецът предпазва от кожни заболявания. Затова изпълняват обичай, при който жените приготвят специални обредни хлябове и ги раздават на бедните хора, които минават покрай дома им.

В Благоевградско почитат Свети Спиридон като закрилник на козарите. Хората от този край празнуват на утрешния ден, за да предпазят добитъка си, особено конете. Традиция на този ден е жените да местят пити и да ги раздават тичайки. Вярва се, че на този ден слънцето спира пътя си към зимата и се "зъвърта" към лятото.

Денят се празнува срещу рани, порязване, обриви и пъпки(струпки), екземи.

Народът вярва, че св.Спиридон е лечителят на тези болести и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома. Не само болести лекувал, но и при суша дъжд измолвал, при киша спирал валежа, поради което го почитали и бедни, и богати.

Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните. Забрани Не се върши женска работа. Не се шие. Ако се убоде жената на този ден, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах и др.) да не излизат пъпки по тялото. 

Метеорологични прогнози

Каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.

Народът особено внимателно е следил времето преди преминаването от един на друг годишен цикъл, от едно състояние на света в друго, когато все още времето е междинни, пределно и гранично. Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какво ще бъдат месеците, които идват. 

С празника на св. Спиридон (12 Декември) са свързани зимния празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 Декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново. Св. Анна зимна за българите е покровителка на магьосниците, на врачките, вещиците, омайниците. Св. Анна е и майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците. На 17 Декември празнуват всички жени, които още раждат и имат малки деца; месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината. И двата празника, са женски, в същността си са честване на женското, плодотворящото начало. Целта им е да осигурят щастлив преход и успех в новия годишен цикъл.