Общински съвет - Каварна е против закриването на съда

Закриването на Районния съд в Каварна може да доведе до икономии в бюджета на страната, но ще натовари бюджета на гражданите и ще намали степента им на доверие към съдебната система. Това се казва в декларация на общинския съвет, която ще бъде изпратена до Висшия съдебен съвет.

Общински съвет - Каварна е против закриването на съда

Документът е в подкрепа на писмото, което е изпратил кметът на общината Нина Ставрева до висшите магистрати и в което се настоява съдът в Каварна да не бъде закриван.



През юли тази година ВСС прие мерки за оптимизация на съдебните структури. Те предвиждат намаляване на техния брой в отделните области, както и закриване на някои административни структури на съдебната власт. В следствие на тези мерки трябва да бъде закрито едно от двете районни съдилища в Балчик или в Каварна. Така за да получат справка или да защитят правата си, хората ще трябва да пътуват до друг град в района. Значително ще бъде затруднена и нотариалната дейност.  В декларацията си Общинският съвет на Каварна изразява опасения за задълбочаване на тенденцията за миграция на населението от града.

В писмото на кмета на Каварна Нина  Ставрева до ВСС се казва, че натовареността на районния съд в града е много голяма. Тя изтъква и готовността на Общинския съве да предостави на ВСС за безвъзмездно използване сграда, която е общинска собственост. Така ще бъдат намалени разходите за издръжка на Районния съд и може да отпадне необходимостта от неговото закриване.