Изложбата "Фрагменти от историята на България" показва селските вълнения от началото на XX век

Утре се открива изложба, включваща 22 творби - десет живописни платна и дванадесет графики от фонда на Художествена галерия – Добрич, които разказват за знакови събития от историята на Добруджа и България.

Изложбата "Фрагменти от историята на България" показва селските вълнения от началото на XX век

Акцент е поставен върху творбите, пресъздаващи селските вълнения от началото на 20 век, обхванали цялата страна и завършили с бунта на селяните при Дуранкулак. Трагичните събития от 1900 г. са вдъхновили живописци и графици – темата е развита в монументалната картина на Стоян Сотиров, на Добри Добрев, както и в графиките на на  Петър Чуклев, Галилей Симеонов, Спиридон Борисов, Георги Савов.



„Основателите – ден първи” на Галилей Симеонов - графика в един по-необичаен формат, ни отвежда към епичното начало на българската държава, а композицията „Велики Преслав” на Янко Атанасов препраща към епохата на Златния век на книжовността по времето на Симеон І.

В изложбата могат да се видят творбите на Юлий Минчев – „1876”, на Георги Трифонов – „Пътищата на Войната”, „Преселници” на Калина Тасева и др.

Героичните събития от 1916 г. е отразил Борис Денев, който като военен художник, изпратен на добруджанския фронт, рисува моменти от войнишкия живот – в „Боят при село Арабаджии” - рисунка и картината „Ропотът на конете против войната”.

За първи път е експонирана голямата композиция на Димитър Войнов „Хора против” – групов портрет на избитите български интелектуалци в периода 1923 – 1925 г. Сред тях са Иван Багрянов, Тодор Страшимиров, Елена Гичева, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Гео Милев. Силен пластичен и композиционен център е апликираният чувал, превързан с дебели въжета за масивната груба дървена рамка, от процепа на който, като че ли ни гледа окото на поета.

„Фрагменти от историята на българия” е първа част от изложбата с образователен характер на историческа тема. В края на февруари в зала № 2 ще бъдат подредени портрети на личности от българската история, по повод националния празник - Трети март.

Изложбата ще продължи до 18 март.