"Война" в центъра на Атина

25 души бяха ранени при снощните сблъсъци в Гърция. До тях се стигна след протест, организиран от гръцката крайна десница в центъра на Атина. 19 имигранти и шестима гърци получиха медицинска помощ, като един човек остана в болница през нощта. 48 демонстранти бяха задържани за разпит.

"Война" в центъра на Атина

Повече от 2 000 маскирани младежи от крайнодесни групировки, въоръжени с пръти и счупени бутилки, се включиха в протеста в центъра на гръцката столица, като влязоха в сблъсъци с имигранти. Демонстрацията беше предизвикана от убийството в сряда на мъж, който се готвел да отведе бременната си съпруга до родилния дом.


 

Според публикации в медиите той бил нападнат от трима имигранти, които искали да откраднат видеокамерата, с която бъдещият баща искал да заснеме раждането на детето си.

От полицията обаче поясниха, че нямат доказателства престъплението да е извършено от имигранти.

За разгонването на демонстрантите полицейските служители използваха сълзотворен газ. Счупени са много витрини на магазини и банки.

 

Паралелно с това се проведе и друга демонстрация, която бе организирана в знак на протест срещу действията на полицията по време на антиправителствените „атаки" в сряда. В рамките на 24-часова масова стачка и съпровождащите я сблъсъци с полицията бяха задържани десетки души. възмущението на демонстрантите предизвикаха травмите на 31-годишен местен жител. Предполага се, че той е пребит от органите на реда. Мъжът е хоспитализиран и се намира в кома.

 

Недоволството сред гръцкото население е предизвикано от мерките за съкращаване на бюджетните разходи, които предвиждат масови съкращения на работни места и вдигане на данъците. Тези мерки бяха предприети от правителството, след като Гърция получи заем от ЕС и МВФ в рамките на 110 милиарда евро.