Каварненци честват 138 години от освобождението на града от османско владичество

С общоградско поклонение каварненци отбелязаха 138-годишнината от освобождението на града от османско робство. Пред паметника „Защитата на Каварна” кметът на общината Нина Ставрева и заместник-кметът Митко Недев поднесоха венец от името на общинска администрация.

Каварненци честват 138 години от освобождението на града от османско владичество

Венци и цветя поднесоха и общински съвет Каварна, исторически музей, детски градини, политически партии и граждани. Всички почетоха освободителите с минута мълчание.



По време на Руско-турската освободителна война, каварненци въстават в защита на града срещу башибозушки и черкезки отряди. Решаваща роля по време на Каварненското въстание от юли 1877 година са изиграли двама души. Андрей Василев – Амира застава начело на защитата на Каварна. Телеграфистът Еранос Ераносян рискува и на своя глава изпраща телеграма за помощ до всички дипломатически представителства в Цариград. Паметната за града дата - 4 февруари 1878 година, отбелязва настъпилата свобода, с помощта на Първа донска казашка дивизия с командир генерал-майор Николай Янов.

Историческата памет сочи, че ги посрещат малкото останали живи каварненци, защото година преди това градът е напълно опожарен и почти разрушен, тъй като населението е дръзнало да се вдигне на самозащита срещу върлуващите в района черкези и башибозуци. 

Веднага след пристигането си в Каварна освободителите устройват накрая на града военно-полева болница за ранените в боевете кавалеристи. Много от тях почиват от раните си и са погребани в братска могила.