Стотици се събраха в Стария Добрич на по чаша вино и зарязване на лозето (снимки)

Днес от 11:00 часа, в АЕМО "Стария Добрич", се проведе възстановка на ритуала по зарязване на лозята, а за цар на лозата бе провъзгласен Йордан Йорданов – кмет на Добрич. В празничната програма взеха участие Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Клубовете на пенсионера в града.

Стотици се събраха в Стария Добрич на по чаша вино и зарязване на лозето (снимки)

Тържествата започнаха с тържествен поход по старите калдъръмени улички на стария град, а на чело вървяха кметът и зам.-кметът Боян Коларов, закичени с лозови клонки по стар народен обичай. Каруцата, превозваща бурето с червеникава, бистра и ароматна течност – виното, което бе отредено за почерпка на събралите се граждани бе най-отпред. Напитката е осигурена от Винпром Алвина.






Градинката пред АЕМО“Стария Добрич“ се оказа тясна и едвам побра всички желаещи да се насладят на празничните обреди и общоградско веселие по повод Трифон Зарезан. Програмата продължи с множество обреди, целящи да осигурят плодородие през годината. Кметът заряза първите лозови клонки за тази година като пожела здраве, плодородие и берекет през цялата година. 






Йордан Йорданов поведе празничното хоро, а след него потропваха малки и големи. Впечатление направи доброто настроение на всички граждани, техните широки усмивки и почитание към старите български традиции и вярвания.