Детелина Николовa инициира среща за превантивни мерки срещу телефонните измамници

Областният управител на Добрич Детелина Николова предприе инициатива в подкрепа на превантивните действия на ОД на МВР в борбата срещу зачестилите телефонните измами

Детелина Николовa инициира среща за превантивни мерки срещу телефонните измамници

Във връзка с тревожната статистика на този род престъпления в област Добрич,  Детелина Николова инициира среща, на която бяха обсъдени мерки в подкрепа на превантивните действия на Областната дирекция на МВР. На срещата присъстваха кметовете на осемте общини, старши комисар Веселин Колев - директор на ОД на МВР – Добрич, представител на РИО - Добрич, пенсионери.



Срещата се оказа ползотворна, след като пенсионерите имаха възможността да изкажат своите предложения за превенция и наказания на извършителите и да научат как да се предпазят. Те дадоха своите предложения – промяна в законодателството и по-строги наказания за престъпниците, информационна-разяснителна кампания по читалища, пенсионерски клубове, табло на позора, на което да се залепят снимките на извършителите, срещи-беседи с органите на реда и кварталните полицаи. 

Според Николова с общи усилия би се постигнала по-голяма информираност на рисковата група, подложена на измами, която включва възрастните хора от общините на областта и по-малките населени места. Вече са разпечатани диплянки, които ще бъдат разлепени по всички входове на кооперациите в Добрич. Тяхната роля е да информира обществото за този род престъпления и да ги подканва да се свържат с представителите на реда, ако се съмняват, че са станали жертва на телефонна измама. Информационни табели ще се поставят и в супермаркети (заедно с гласови съобщения), училища, читалища, кметства, пощи.


 

Важна е ролята на цялото общество, посочи Колев. Според него, цялото семейство трябва да участва в превенцията и информационната кампания, за да се предпазят пенсионерите.  Колев изброи и най-често срещаните телефонни измами – обажданията са за пострадал близък човек, покупка на електронни уреди, спешна операция на човек от семейството. Как действат измамниците - обстойно са проучили жертвата, държат я на телефона, за да няма възможност да се обади в полицията чак до момента на предаване на сумата.

Организаторите на телефонните измами са фамилии, живущи в областта на Велико Търново, Русе и Горно Оряхово. Те никога не се излагат на опасност, а наемат т. нар. „мулета”, чиято задача е да извършат самата измама. Залавянето на поръчителите е трудна задача, тъй като те остават скрити, посочи Колев. В Добрич има една успешна акция по залавяне на организаторите, като бяха намерени златни бижута и пари, каза той. 

Най-доброто, което може да направи един пенсионер е да се обади от друг телефон (от съсед, от GSM) в полицията още в момента на измамата, за да може да се прати екип на място. И най-важното - винаги проверявайте истинността на разигралият се сценарий.