Кметът Детелина Николова ще поздрави столетница в Добрич

Баба Фериде от село Златия, Добричко ще навърши на 18 май 100 години. За вековния юбилей възрастната жена ще бъде поздравена от Кмета Детелина Николова, която ще я дари с погача и вълнен елек.

Кметът Детелина Николова ще поздрави столетница в Добрич

Баба Фериде е родена на 18 май 1911 година в село Златия, което се намира на 15 километра от Добрич, в посока към Силистра. От 15 години за нея в добруджанския град се грижи една от дъщерите й. За себе си баба Фериде споделя, че цял живот се е занимавала със земеделие, отглеждала е тютюн и се е грижила за своето семейство.

 

В селото и сред своите приятели и близки е известна с голямото си трудолюбие и чувство за хумор. Хората я познават като весела жена, която със своите шеги и вицове е спечелила много приятелства. Близките й разказват, че макар вече със затруднения в говора, баба Фериде продължава да се шегува и да забавлява околните. Славела се е и като добра домакиня, която много обичала да посреща гости и да ги гощава с лично приготвени вкусни гозби.

 

До миналата година, когато е била на 99, сама е плетяла терлици за своите внуци и правнуци. За своето дълголетие баба Фериде няма точна рецепта, обича да си похапва по малко от всичко. Нейната най–голяма радост и гордост са трите й деца, 6–мата внуци и 8 – те правнуци.