Апелативният съд във Варна разгледа протест и жалба срещу присъда за блудство с малолетно дете

На въззивен контрол днес пред Варненския апелативен съд е разгледана присъдата на Окръжен съд Добрич (ДОС), произнесена спрямо Сашо Паскалев. Той е осъден затова, че през периода 15 - 16 юни миналата година в Добрич, при условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив е блудствал с 10-годишно момиченце.

Апелативният съд във Варна разгледа протест и жалба срещу присъда за блудство с малолетно дете

Пресслужбата на съда уточнява, че пред първата съдебна инстанция делото е преминало при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт. През ноември 2015 г. ДОС е определил на Паскалев наказание 9 години „лишаване от свобода”, което по-късно са намалени на 6 години затвор, при първоначален строг режим. За  причинените неимуществени вреди на 10 годишното момиченце, представлявано от нейните родители, съдът е присъдил 15 000 лева обезщетение. 



57-годишният мъж се запознал с бащата на момиченцето, който черпил децата си в сладкарница. Там се разговорили и Паскалев му предложил работа в чужбина. На следващия ден той видял детето пред блока и го поканил в дома си, за да види едно кученце. Детето видяло няколко камери в жилището на мъжа, но не и кученце. Подсъдимият започнал да извършва блудствени действия спрямо момиченцето, което се уплашило и поискало да си тръгне. Паскалев заплашил детето да не казва нищо на родителите си. На следващия ден той отново поканил момиченцето, като я уверил, че кученцето е вече в дома му. Детето приело поканата и действията на подсъдимия се повторили, включително и заплахите. Този път детето разказало на родителите си. Органите на реда открили в дома му 8 камери. На една от тях били записани и блудствените действия, извършени спрямо малолетното момиченце.

Прокуратурата намира присъдата за несправедлива и настоя днес апелативната инстанция да определи наказание на Паскалев, което след редукцията да достигне 10 години лишаване от свобода. Обвинението се позова на съдебното минало на подсъдимия, който има три осъждания. По две от тях е настъпила реабилитация, но спрямо Сашо Паскалев има и незавършено наказателно производство, водено за трафик на хора, принуждавани към проституиране и за пране на пари, спечелени от сводничество. За тези четири престъпления ДОС му е наложил наказание от 10 години лишаване от свобода и глоба. Като отежняващо  вината обстоятелство прокуратурата сочи квалифициращия признак продължавано престъпление, както и престъпни действия, извършени спрямо малолетно лице.

Подсъдимият помоли въззивния съд да се съобрази с влошеното му здраве и да намали размера на наказанието.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.