Изложба „Личности от българската история” в градската галерия

Изложбата е продължение на „Фрагменти от историята на България”. Тя е експонирана в зала № 2 на Художествена галерия – Добрич и е посветена на Трети март

Изложба „Личности от българската история” в градската галерия

Историята на България е белязана с много личности, с които се гордеем днес. Те са придвижили българското време във върхови моменти от живота на нацията. В тази изложба посетителят от всяка възраст може да се върне във времето на Добруджанското княжество с лика на „Добротица” в платното на Александър Поплилов; да почувства силата на Паисиевото слово „О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин!...” вглеждайки се в живописния портрет на великия възрожденец, претворен от Наум Хаджимладенов.  



Оригинално и многознаково е представен Апостолът в творбите на Александър Стефанов и Никола Богданов. Историческият ни разказ продължава със скулптури на Бачо Киро и Матей Преображенски от Никола Богданов; живописен портрет на Христо Ботев от Петър К. Петров и др.

Изложбата от живописни платна, графики и скулптури е съпътствана с текстове подчертаващи и припомнящи подвизите на нашите героични предци. Тя може да се види от 23 февруари и ще продължи до 18 март.