Детелина Николова изпрати възражение до министъра на здравеопазването

Областният управител изпрати възражение относно броя и разпределението на леглата по медицинската специалност "Физикална и рехабилитационна медицина" в област Добрич

Детелина Николова изпрати възражение до министъра на здравеопазването

Съгласно утвърдената методика за изготвяне на областна здравна карта леглата по "Физикална и рехабилитационна медицина" са 10 % или 107 от общия брой легла (1072 за област Добрич). Съществуващите към момента легла по Физикална и рехабилитационна медицина в област Добрич, са 10 с първо ниво и 68 с второ ниво на компетентност или общо 78 броя.



В проекта на НЗК са предложени 60 легла с минимум първо ниво на компетентност, тоест с 18 броя по-малко. 

Детелина Николова смята промените за неприемливи и се аргументира -  В СБР Тузлата се осъществява лечение на пациенти не само от област Добрич и региона, но и от цялата страна. Лечебното заведение има дълга листа на чакащите. 

„СБР - Тузлата" ЕООД, гр. Балчик разполага с 60 болнични легла по Физикална и рехабилитационна медицина, а броя на пациентите през последните три години, бележи ръст. За областта болницата е единствена, при това със 100% държавна собственост. В лечебното заведение се приемат пациенти не само от област Добрич, но и от цялата страна. 

Основен лечебен ресурс в дейността на „СБР-Тузлата" ЕООД, гр. Балчик е единствената болница за област Добрич с лиманната кал. Освен доказаните терапевтични и възстановителни свойства на лечебната кал, възможността да се провеждат процедури на брега на самото лиманно езеро по „египетския метод" през летния сезон, прави болницата уникална по своята същност. Използването на останалите природни фактори - морска и минерална вода, климат, слънце, въздух дава възможност за комплексно им съчетаване и лечение при пациентите.

Намаляването на броя на съществуващите легла по Физикална и рехабилитационна медицина при положение, че не са достигнати посочените в методиката параметри за осигуреност с необходимия брой легла от този вид, ощетява областта и значително ще ограничи възможността за използване на съществуващите възможности.

В тази връзка настояваме за област Добрич предложените 60 легла в проекта на НЗК по специалността "Физикална и рехабилитационна медицина" да бъдат коригирани и завишени на 70 легла, заключава във възражението Областният управител Детелина Николова.