НАП наказа безпощадно търговците на мартеници в Добрич

Около двайсетина производители на мартеници от Добрич се събраха днес пред сградата на Община град Добрич, за да изкажат своето недоволство от съставените им протоколи от служители на НАП

НАП наказа безпощадно търговците на мартеници в Добрич

Те искат да изкажат недоволството си от ненадейната акция на контролните органи през последните дни, която принуди много от тях да се откажат от вече заплатеното право да продават българския символ. Вече втори ден базарът  за мартенички в централна градска част пустее, тъй като производителите са прибрали продукцията си предсрочно (базарът приключва на 3 март), само за да не им бъдат наложени глоби. 



Оказа се, според закона всички производители на мартеници би трябвало да разполагат с касов апарат и да отчитат всяка направена продажба. Търговците, обаче, не са били наясно с този факт и не разполагат с уреда за отчитане, което води до нарушаване на закона и съставяне на протокол, а след това и на акт. Глобите ще са в интервала от 300 до 1000 лева, като точната им стойност ще бъде ясна след 6 месеца от съставянето на протокола. Всеки пострадал разполага с 3 календарни дни да подаде възражение по съставения протокол, но неяснотата тук идва от липсата на информация, точно каква сума е определена като глоба. Тя става ясна чак след съставянето на акта, а дотогава производителят не знае каква сума реално трябва да обжалва. Пострадалите търговци до момента са десетима. 


Исканията на производителите на мартеници са промяна в сегашното законодателство. Един касов апарат струва около 300 лева, а през тези две седмици, докато продават продукцията си, хората са изкарали около 500-600 лева. Така излиза, че с покупката на апарата, тяхната печалба се „стопява”. Те не желаят да погазват закона, а да се намери компромисен вариант, който да спаси положението. Предложението им е бе да си платят еднократна минимална такса към НАП, която да замества покупката на касов апарат.  

Търговците два пъти са поискали помощ от кмета, който се е опитал всячески да им съдейства, но дори той остава безсилен пред писаните закони. Хората искат едно – да знаят дали ще се промени законът за притежание на касов апарат от физическо лице или да не започват подготовката за Мартенсия базар 2017.