Ротари клуб Добрич за пръв път връчи отличието Пол Харис Фелоу

Стефан Щърбанов е първият добричлия, който получи престижната награда Пол Харис Фелоу.

Ротари клуб Добрич за пръв път връчи отличието Пол Харис Фелоу

На церемония по време на традиционната седмична сбирка на Ротари клуб Добрич президентът на организацията Александрина Панайотова връчи отличието Пол Харис Фелоу на Стефан Щърбанов. Той е един от създателите на Ротари клуб Добрич, пастпрезидент, по негова иницитива са реализирани много проекти в нашия град, допринесал е за развитието на ротарианската идея в Добрич. Стефан Щърбанов е на 70 години и е изп. директор на "Свобода" АД. Той получи значка с лика на Пол Харис и сертификат. Името му ще бъде вписано в световната книга на дарителите на ротари фондацията.

 

Наградата се връчва за първи път в Добрич, но ще стане традиционна. Тя ще може да се присъжда всеки път, когато добричките ротарианци дарят 1 000 долара на Ротари фондацията.

 

По света отличието е познато от 1957 г. и от тогава е високо уважаван символ за значително подпомагане на Ротари фондацията от ротарианците.

 Пол Харис е първият основател и организатор на първия Ротари клуб в Чикаго през 1905 г., а човекът избран за първия президент е един от другите членове основатели, Силвестър Шийл. До 1910 г. има 16 Ротари клуба, които са свързани в една организация, наречена Международна асоциация на Ротари клуб с организирането на Ротари в Уинипег, Канада и след това в Англия, Ирландия и Шотландия. През 1922 г. името е съкратено на Ротари Интернешънъл. Когато първата организация на Ротари клубове е създадена през 1910 г., Пол Харис е избран за първия президент. Той служи но тази пост две години от 1910 до 1912. По този начин основателят на ротарианската идея, който отказал да бъде президент на първия клуб, става първият президент на световната организация Ротари Интернешънъл. rotary_dobrich