Бърз избор: Ивайло Московски ще е министър на транспорта

Новият министър на транспорта ще бъде досегашният заместник на Цветков - Ивайло Московски, съобщиха от пресцентъра на МС, след като потвърдиха подадената оставка на транспортния министър, но не посочиха мотиви за това.

Бърз избор: Ивайло Московски ще е министър на транспорта

Премиерът Борисов е приел подадената оставка на министър Александър Цветков и е посочил за негов наследник на поста заместникът му Ивайло Московски, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

"Във връзка с подадена днес оставка от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията инж. Александър Цветков, министър-председателят Бойко Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание за гласуване на персонална промяна в правителството. Премиерът Борисов ще предложи на народните представители да освободят инж. Цветков от длъжност и да изберат Ивайло Московски за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.", допълват от МС.

Ресорът на Ивайло Московски като зам.-министър досега беше европейски програми и проекти, и евроатлантическо сътрудничество, той пряко отговаряше за ОП "Транспорт". Твърди се, че е придвижил изпълнението на проектите по нея доста напред, тъй като там имаше изоставане. Договорил почти на 100% всички жп проекти.

Политическата му кариера започва в ГЕРБ. Той е кандидат за общински съветник в Столична община на местните избори през 2007 г., но не успява да стане. Бе кандидат за депутат на ГЕРБ в 23 многамандатен избирател район в София, отново на по-задни позиции в листата на ГЕРБ и не влезе в парламента.

 

Московски е роден в Плевен през 1972 година. Има магистърска степен по финансов мениджмънт от Стопанската академия в Свищов и бакалавърска степен по публични финанси от Университета за национално и световно стопанство в София. Преди да стане зам.министър на транспорта беше управител на официалното представителство за България на германската фирма STOLL. Бил е още търговски директор на "Балтекс комерс" и на "Сата", а така също и председател на борда на директорите и член на управителния съвет на "Монтана" АД. Бил е член на надзорния съвет на "Аналитик" и инспектор в "София Инс" в началото на трудовата си кариера през 1995 - 1996 г. Обича да играе футбол и е ритал с Бойко Борисов преди да стане премиер.

Междувременно все още няма посочени мотиви за оставката на Цветков, нито някой пожела да ги разясни официално пред медиите. Самият Цветков си тръгна от заседанието, на което е подал оставка, необезпокоен от репортерите, понеже те още не знаеха новината за оттеглянето му.