Борисов маха още двама от властта

Още двама души ще бъдат отстранени от правителството, докато стигна до София – шефът на Патентното ведомство и на Националната агенция по оценяване и акредитация. Това обяви в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, където коментира съвсем пестеливо освобождаването на транспортния министър и на зам. енергийния министър.

Борисов маха още двама от властта

Още двама души ще бъдат отстранени от правителството, докато стигна до София – шефът на Патентното ведомство и на Националната агенция по оценяване и акредитация,


 

обяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов.

 

 

Борисов не каза директно защо си отива транспортният министър Александър Цветков, потвърди, че е приел оставката и наблегна, че след освобождаването му целта е да се оптимизира още повече работата с еврофондовете

 

 

и да се усили темпото в тази посока. Борисов добави, че още преди две седмици е говорил с Цветков, когато му е казал какво още се изисква от него.

 

Борисов не потвърди слуховете, че ще има оставки на още заместник-министри като каза, че не знае такова нещо.

 

 

По повод смяната на Марий Косев като заместник на икономическия министър Трайков и назначението на депутата от ГЕРБ Делян Добрев на негово място, премиерът коментира, че

 

новият зам.-министър е "млад, умен и амбициозен човек, който да иска да се доказва".

 

 

Борисов бе категоричен, че няма намерение да иска оставнката на земеделския министър Мирослав Найденов, освен ако той не си я подаде.

 

Междувременно от пресцентъра на Министерския съвет вече съобщиха, че

 

проф. Боян Биолчев е новият председател на Националната агенция за оценяване и акредитация и за председател на Акредитационния съвет.

 

 

Той е назначен днес с премиерска заповед и заменя на поста Иван Иванов.

 

 

Ръководството на акредитационната агенция има 6-годишен мандат по Закона за висшето образование.

 

Според Закона за висшето образование Бойко Борисов назначи и членовете на Акредитационния съвет на агенцията - Валерия Фол, Тодор Кертиков, Камен Иванов, Радослав Гърчев и Иван Върляков.

 

Освобождават се досегашните членове Николай Николаев, Димитър Мичев, Иван Радев и Йордан Калайков.

 

 

Пред медиите премиерът обеща, че е пътник и шефът на Патентното ведомство - Костадин Манев, който е на поста от началото на мандата на Тройната коалиция.