Поредна награда за даровито дете от Генерал Тошево

От 1 до 3 април в Санаторно-оздравителен комплекс “Камчия” се проведе XXII-рия национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“

Поредна награда за даровито дете от Генерал Тошево

В конкурса се включиха над 250 изпълнители – певци, инструменталисти, камерни състави, хорове и оркестри. Момичетата от школа „Фолклорни традиции” при Център за работа с деца - Ген. Тошево, също взеха участие в това съревнование. Те се състезаваха в раздел „Народно пеене”. Таланти мериха сили в две категории, с три възрастови групи, от различни краища на България. Благодарение на упоритата работа и вече натрупания опит, от добруджанчетата се открои Симона Йорданова, която заслужено получи поощрителната награда във втора възрастова група. Участниците в конкурса бяха оценявани от жури в състав: председател Димитър Христов – диригент на народния оркестър при БНР, Ваня Монева – продуцент в БНР и диригент хор „Космически гласове“, Ангел Добрев – композитор и музикант, Евелина Спасова и Гергана Димитрова- солистки на хор “Мистерия на българските гласове“ и ЕВА квартет.


Организатори на конкурса са Министерство на образованието и науката и Регионален инспекторат по образование – Варна, Община Варна и Общински детски комплекс – Варна.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.