Министър Найденов откри овцеферма в Добричко с инвестиция за 1.2 млн. евро

Закупени са 300 овце от френската порода „Ил дьо франс“.

Министър Найденов откри овцеферма в Добричко с инвестиция за 1.2 млн. евро

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, кметът на Каварна Цонко Цонев и депутата от ГЕРБ Ваня Донева откриха овцеферма в село Видно, Каварненско. Инвестицията в нея ще достигне 1.2 млн. евро собствени средства, каза министърът. Собственик на фермата е „Ди ай джи“ ООД. Това е руска инвестиция на Николай Голуб и Назиржон Темиров. С откриването са закупени 300 овце от френската порода „Ил дьо франс“. Постепенно те ще се увеличават докато достигнат 2500-3000 броя до средата на 2012 г.     


 

В момента са създадени 8 работни места, като ще бъдат открити нови такива, обясни министърът. Продукцията на фермата ще бъде предназначена за българския и руския пазар. Освен месни продукти, ще се изнасят и живи животни. Инвеститорът планира да затвори цикъла на производство, като изгради кланица и цех за пакетиране на продукцията.     

 

„Ди ай джи“ ООД вече е закупила и 150 декара земя в района, на която ще отглежда зърно за фуражи, каза управителят на фирмата Радостина Кнезова. Отделно планират да увеличат закупената земя или под аренда до 2000 дка.     

 

Компанията възнамерява да инвестира в зеленчукопроизводството в района. Тя ще произвежда пипер и домати. За целта ще изгради и консервна фабрика. Продукцията ще бъде предназначена за износ за Русия, Румъния, Полша и Украйна.