„Земя между реката и морето" - изложба на Бедиг Бедросян в Художествена галерия - Добрич

Експозицията "Земя между реката и морето" е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат" - Варна и гостува в Добрич след галериите в Пазарджик и Пловдив. Организира се със съдействието на Община Добрич и ще бъде подредена на 27 април (сряда), а откриването е определено за 18:00 часа.

„Земя между реката и морето" - изложба на Бедиг Бедросян в Художествена галерия - Добрич

Бедиг Бедросян е потомък на арменски бежанци, израснал в Силистра. В младежките си години попада под влияние на румънската живописна школа и на нейните представители от Букурещ. Близкото му приятелство с художника Тодор Добруджански формира неговия стил. 




От 1945 г. редовно участва в окръжни изложби в Силистра и общи художествени изложби в Шумен, Добрич, Варна, Габрово, В.Търново и др. 

Бедиг Бедросян е един от основателите и член на ръководството на Групата на художниците в Силистра. През 1967 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ – ІІІ степен.

През 1969-1970 г. посещава Армения и създава цикъл пейзажи „Армения“. Ретроспективни изложби на художника са уреждани в Силистра през 1972, 1982, 1987 г., а през 1980 г. открива самостоятелна изложба в Централния военен клуб, София.

Негови картини са притежание на частни колекции в страната и чужбина – в Германия, Франция, Армения и Художествените галерии в Силистра и Добрич.

Пламена Димитрова - Рачева – изкуствовед – пише в каталога към изложбата:

„Най-известният художник в Силистра в средата на миналия XX в. е Бедиг Бедросян.

Творчеството на художника обхваща повече от 600 произведения. Това са живописни картини, множество скици към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи. Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и нейните околности. В годините творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника град Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични рисунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрморти с цветя и плодове, тематични композиции с характерни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те г. на XX в. от трудовия бит на добруджанци - земеделци и рибари. Изпълнени със светлина, с наситена цветност, картините му са заредени с много лиричност и топлота.“ 

Бедиг Бедросян ще бъде почетен в Силистра с монумент на входа на Градската градина, дело на скулптора Георги Чапкънов – Чапа, близък приятел на художника и е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат" - Варна.

Изложбата в Добрич ще продължи до 19 май 2016 г.