Екстрадират добричлията Севдалин Йосифов, търсен в Германия за картови измами

Екстрадират добричлията Севдалин Йосифов, търсен в Германия за картови измами
Окръжен съд – Добрич допусна предаване на немските съдебни власти на 32-годишния Севдалин Й. Йосифов от Добрич. Той е издирван с Европейска заповед за арест, издадена на 01.03.2011 г. от Районен съд – Дрезден, за осъществяване на наказателно преследване.

Севдалин Йосифов е обвиняем по преписка на прокуратурата на Дрезден за две деяния, извършени през март и май 2009 г. Германските власти го разследват за участие в три вида престъпления - измама, компютърни престъпления и подправка на платежни средства.

В Европейската заповед за арест е посочено, че Йосифов и неизвестен негов съучастник са се присъединили към действаща в международен мащаб банда, която се е обединила с цел фалшифициране и използване на разплащателни карти, за да си набавят значителен източник на доходи за по-дълго време и в определен размер. Двамата са поставили на два банкомата в гр. Дрезден манипулационно устройство, което е било подходящо да запаметява данните на разплащателните карти и зададения ПИН-код на лицата, които са използвали този банкомат за теглене на пари, за проверка на банковата сметка или за зареждане на карти на мобилни телефони. В първия случай манипулационното устройство е могло да запише данните на най-малко 93 разплащателни карти. Получените по този начин данни обвиняемият и неговият съучастник са искали да използват за неправомерната изработка на карти с магнитни ленти и с помощта на тези карти-дублети в чужбина да извършат неправомерни тегления на парични суми в брой от банкомати.

Йосифов има средно образование, реабилитиран е, не е семеен.

Наказателния кодекс на Федерална република Германия предвижда за тези деяния максимално наказание 11 години и 3 месеца лишаване от свобода.

Пред Окръжен съд – Добрич, Севдалин Йосифов заяви, че не дава доброволно съгласие за предаването му на германските власти. Ако това бъде допуснато, то да бъде съден само за посочените в Европейската заповед за арест деяния.

Според неговият адвокат и държавното обвинение, че няма основания да бъде отказано изпълнение на Европейската заповед за арест.

Окръжен съд – Добрич, прецени, че искането за екстрадиция отговаря на Закона за Европейската заповед за арест и екстрадицията и не съществуват основания за отказ на предаването на Йосифов. Прокуратурата на Дрезден е предоставила гаранции, ако бъде осъден на лишаване от свобода, той да бъде предаден за изтърпяване на наказанието в България.

Окръжен съд – Добрич, потвърди взетата спрямо Севдалин Йосифов мярка за неотклонение задържане под стража до предаването на германските власти.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд гр. Варна.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+