Малчугани гостуваха в библиотеката и се запознаха с Великденските традиции

На Велики четвъртък, 27 април 2016 г., деца от Целодневна детска градина при Фондация „Ръка за помощ” в град Добрич гостуваха в Регионална библиотека "Дора Габе", за боядисване на великденски яйца.

Малчугани гостуваха в библиотеката и се запознаха с Великденските традиции

По традиция библиотеката е организатор и домакин на стародавния обичай по боядисване на великденски яйца, като на Велики четвъртък деца от различни детски градини в града посещават ритуала.



Пред големия християнски празник Възкресение Христово децата изслушаха беседа за традициите и обичаите, свързани с празника, за дните след Лазаровден и Цветница, наречени Страстната седмица, които носят в себе си дълбок смисъл. Библиотекарите от сектор Работа с деца разказаха на малчуганите за празничната трапеза, за поздрава между християните на Великден. 

Донка Василева от сектор Краезнание боядиса първото яйце в червено и с него благослови децата да са здрави, румени и засмени през цялата година.  

По време на гостуването си децата научиха различни техники за боядисване на яйца, а след това благодариха за новите знания с  великденски песнички, подготвени специално за празника.