Учен, преподавал в Добрич и Варна, ще бъде гост лектор по квантови изчисления в Масачузетския технологичен институт

Българският учен д-р Николай Райчев ще се изучава във водещи световни университети. Той е получил покана от група професори от най-голямата световна професионална техническа асоциация – IEEE. Екипът от учени, начело с проф. Джон Филип, е отправил покана от името на MIT (Масачузетският технологичен институт) към д-р Райчев да бъде гост лектор в курса по квантови изчисления, съобщават от Висше училище по мениджмънт.

Учен, преподавал в Добрич и Варна, ще бъде гост лектор по квантови изчисления в Масачузетския технологичен институт

Курсът на обучение ще включва изчислителна квантова физика, квантова логика, квантови алгоритми, квантова обработка на грешки, квантови комуникации и криптография.

Формализираните квантови оператори на д-р Райчев са една от най-цитираните и дискутирани нови концепции в областта на квантовите изчисления. След поканата от групата учени, концепцията на българския специалист ще може да се изучава и в други водещи световни университети, сред които Харвард, Станфордският университет, Калифорнийският технологичен институт, Калифорнийски университет – Бъркли и др.

Николай Райчев е един от най-авторитетните световни учени в областта на квантовите изчисления и международно признат специалист по информационни технологии и софтуерен инженеринг. Наскоро той бе отличен като най-цитиран в света учен в областта на квантовите изчисления и български учен с най-висок научен рейтинг. Формализираните квантови оператори на д-р Райчев са обект на множество изследвания и цитирания от водещи световни професори като Норман Уай Яао от Харвардския университет, Крис Лоуман от Университета Уошингтън Сиатъл, Алексей Горшков от Калифорнийския технологичен институт, Джон Филип от IEEE и др.

Николай Райчев е основател и директор на „Училище по компютърни науки“ на международното Висше училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна, бившия ВУМК - Добрич. В момента преподава в двете бакалавърски програми на училището – „Бизнес информационни системи“ и „Софтуерни системи и технологии“. Програмите на ВУМ предоставят на студентите необходимите познания и умения в разработването и използването на компютърни системи и софтуерни методи за моделиране и решаване на бизнес проблеми.

Концепциите на Николай Райчев заемат водещо място в програмите на ВУМ, а методите на обучение са съобразени с най-авторитетните световни университети и с развойните тенденции в продуктите на технологичните лидери като Google, Microsoft, Oracle. Освен това българският специалист консултира някои от най-големите софтуерни компании в Източна Европа, съобщават от ВУМ.