Деца рисуваха глаголически букви върху камъчета

Днес в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе Творческа работилница за рисувани камъчета с глаголически букви. Художниците са ученици от 3-а клас на ОУ „Христо Ботев” с класен ръководител Ивелин Иванов.

Деца рисуваха глаголически букви върху камъчета

Мероприятието бе посветено на славянката писменост, на българската просвета  и култура - 24 май. Библиотеката се включи в забавната инициатива на фондация Детски книги Камъче си нарисувай.



Директорът на културната институция Невяна Христова поздрави учениците с предстоящия празник и им благодари, че се включват в заниманието, за да научат повече за глаголическата азбука и да се научат да пишат на глаголица. 


Преди да нарисуват глаголическите букви, които да обединят в стиха „Върви, народе възродени!”, библиотекар от Работа с деца припомни на третокласниците за Стоян Михайловски, създател на възторжения и любим на българите химн, с който посрещаме нашия най-светъл празник. Учениците показаха колко много неща знаят за химна, както и за светите братя Кирил и Методий.

Нетрадиционният час по български език вдъхнови децата за красиво изписване на непознатите глаголически букви и им достави истинско удоволствие. Учениците сглобиха написаното и поискаха отново да се забавляват с рисуване върху камъчета на глаголица.