Цанимир Байчев: Страст влагам във всяко нещо, което правя!

Творецът Цанимир Байчев се изявява като музикант, композитор, видеооператор, тонрежисьор, преподавател в Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" – Колеж Добрич, програмист и актьор.

Цанимир Байчев: Страст влагам във всяко нещо, което правя!

Завършил е музикална педагогика с пиано в Академия за музикално и танцово изкуство - гр. Пловдив. Учил в London Computer College и от скоро доктор по методика на обучението по музика към ШУ.



Най-голяма страст влага докато свири музиката, която му харесва. Разбира, че и хората го усещат по реакциите им, комплиментите и коментарите, които получава след като стане от рояла.

Участва в над 25 концерта на родна земя и в чужбина. Представя авторка музика в клубовете „Ronnie Scotts“, „100 club“ и „Jazz cafee“ в Лондон, Великобритания.

Участва в конкурса „Бургас и морето” със авторска музика - песента „Пак съм сам”, музика и аранжимент – Цанимир Байчев, текст - Любомира Карнобашка, изпълнява - Александър Байчев.

Също така в Европейски поп-рок конкурс „Сарандев” получава: Специална награда на БНР за най-добър аранжимент на Европейски поп-рок конкурс „Сарандев” 2005, Първа награда за нова аворска песен на Европейски поп-рок конкурс „Сарандев” 2004, Втора награда за нова авторска песен на Европейски поп-рок конкурс „Сарандев” 2005, Трета награда за авторска песен на Европейски поп-рок конкурс „Сарандев” 2011.

Занимава се също и с режисиране, снимане и обработване на видеоклипове - може да се похвали с над 120 видеоклипа.

Получава награда на БТВ за изработване на музикален клип на песента ”Аз искам” от филма „Революция Z”.


Огромна страст са му и сватбените клипове, които снима. Харесват му емоциите, любовта, която витае във въздуха на сватбените тържества, красотата и най-вече музиката. Той улавя цялата тази емоция във клиповете и пресъздава уникалния спомен, който ще топли сърцата на младоженците. Често се пита как би успял човек да отделя дни за клип от 3 минути и да не влага цялата си страст в това, което прави.


Друга изявена страст на Цанимир си проличава, като застане зад смесителния пулт в неговото звукозаписно студио „ArtCreation”. От малък е водеща любовта му към качествения звук и картина. През целия си живот се е стремил да постигне перфектност в  тези две неща. Ако ли не, не се отказва докато резултатът не се развие в негова полза.

Като преподавател в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ се стреми да подходи индивидуално спрямо всеки един студент и успява. Не веднъж е чувал от свои струденти, че е бил един от най-добрите им преподаватели.

Друго амплоа на Цани Байчев е актьорството. Той участва във филма „Живи Легенди”.

Страстта присъства във всяко нещо, с което се занимава Цанимир. Казва, че дори когато готви, готви със страст.

От малък има огромно влечение към техниката, затова и казва, че е кармично попадането му на 22 години в “Лондонски Компютърен Колеж”, учейки програмиране. Всяко нещо с дислпей и бутони го привлича и го кара да вникне вътре в него, да го разучи и извлече максисимума за възможностите му. И до днес продължава да изпитва страст към новите неща, споделя, че у тях е заринат със стотици устройства и упътванията към тях.

Още осемнадесет годишен поръчва първия си професионален синтезатор, нещо изключетлно загадъчно за него. След като прочита упътването от 200 страници на английски език с помощта на речник с насмешка казва, че е научил английския език. Дори след време когато среща англичани, те са озадачени от неговия английски, състоящ се от много термини.

Това, че се разпокъсва на много части, не пречи на Цанимир Байчев. Той умело балансира между тях, въпреки че времето никога не му стига, даже му се иска седмицата да няма само 7 дни и да не се налага да спи и да се храни, защото всичко, което прави му е много интересно и много му харесва. С насмешка споделя, че винаги е гледал на храненето, като нещо което го възпрепятства от работата му.

Занапред мисли да балансира времето между всички дейности с повече разходки, пътешествия и е крайно време да започне да пие по чаша хубаво вино.

Музиката не е най-голямата му любов, въпреки че мисли, че тя е в основата на всичко. Огромното му музикално обкръжение и образование не са случайно явление. Но любовта му се разделя на три равни части - музика, компютри и кино, А киното, според него обединява тези три неща в един продукт, който той нарича „магия“. Любовта към музиката обаче се проявява във всяко едно негово начинание. Днес се опитва да обедини всички тези негови любови в правенето на сватбените филми и от ден на ден му се получава все по-добре.

Мечтите на един творец са винаги скромни, той мечтае да става все по-добър и по-добър в това което прави, за да е в полза на другите. Мечтае също да пътува и да се радва на добро здраве и приятна компания, за да черпи вдъхновение. Желае да създаде истински игрален филм, в който този път той да е зад камерата. Също така иска да се изяви като композитор, оператор и режисьор, но това вече е постигнато.