Журналистът Румен Стоичков гостува в библиотеката

На 31 май 2016 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се състоя среща-разговор с журналиста от Българско национално радио Румен Стоичков, за неговите книги „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“ и „Някъде там”. В срещата се включиха много почитатели на журналиста, публициста и пътешественика - читатели на библиотеката, журналисти, граждани.

Журналистът Румен Стоичков гостува в библиотеката

„Някъде там” се нарича третата книга на Румен Стоичков, която заедно с предишните му две оформят своеобразна трилогия на почти всичко българско и родно. Пътеписи, легенди и няколко интервюта, съхранени в Златния фонд на БНР, включва новата книга на журналиста.



Срещата откри Невяна Христова, директор на библиотеката, която поздрави автора за гостуването в културната институция. Авторът представи пред добричката публика своите книги и сподели идеята да обедини част от своя журналистически труд в три издания, разказа за интересите си, за любопитни случки по време на тези пътешествия, за хората и малките населени места. Разказът му бе илюстриран от множество фотографии и запис на гласовете на хора, с които се е срещал. Ръководителят на неправителствената организация на хора със зрителни увреждания „ХобиСклуб в Добрич Иван Тодоров, поднесе специални благодарности на госта и сподели, че членовете на ХобиСклуб са редовни слушатели на Българско национално радио и воденото от него предаване „Нощен хоризонт”. Любознателен, търсещ, непримирим, Румен Стоичков отговори на всички зададени му въпроси, които вълнуваха публиката и даде автографи на почитателите си.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт”, с над 1200 предавания от 1995 г. насам. От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче”. Член е на Съюза на българските журналисти. Автор е на стотици публикации във вестници и списания, част от които са поместени в книгите „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“. „Из стръмнините на България” съдържа 75 публикации и 450 цветни снимки. В книгата са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище. В „Преди забравата”, от 2012 г., са поместени 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседните страни.