Обсъдиха заплахите от тероризъм на среща в Добрич

Среща дискусия на тема „Област Добрич и европейските директиви за борба с тероризма“ се проведе днес в Областна администрация - Добрич.

Обсъдиха заплахите от тероризъм на среща в Добрич

Срещата беше инициирана от областния управител на област Добрич Детелина Николова. В дискусията се включиха Емил Радев - евродепутат от ЕНП-Герб, член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, комисар Росен Петров - началник отдел "Охранителна полиция" - Добрич  и Дарин Димитров - директор на регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Присъстваха също ръководители и представители на териториалните звена, кметове и служители от общините, които имат задължения по плана за противодействие на тероризма. 



Обсъдиха се действията, които областната управа предприе в изпълнение на решението на министерския съвет за приемане на национален план за противодействие на тероризма. Бяха обсъдени и отговорностите на областния управител във връзка с прилагането на мерките за пресичането на терористичната дейност. А именно да организира разработването и да утвърди план за действия при терористична заплаха, да организира обучението на областната администрация за действие при терористични актове, организира и контролира изпълнението на превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците, оповестяване в случай на терористични действия.

 

Утвърденият вече план за противодействие на тероризма е съгласуван с директора на областната дирекция на МВР и директора на Пожарна безопасност и защита на населението - Добрич.

Участниците в дискусията се обединиха в идеите си по темата с оглед информирането за основните правила на поведение, процедиране и превантивни мерки срещу тероризма.


Росен Петров - началник отдел "Охранителна полиция Добрич


Дарин Димитров - директор на регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението