65 години група за автентичен фолклор в с. Дъбовик

В приказка за големите сърца на хората от малкото тошевско село се превърна празника на самодейната група.

65 години група за автентичен фолклор в с. Дъбовик

65 години музикално-танцова самодейност към НЧ „Дора Габе – 1940” отбелязаха днес жителите на с. Дъбовик. По стар български обичай домакините посрещнаха гостите на тържеството, сред които зам. кмета на Община Генерал Тошево Георги Георгиев, секретаря на Общината Вяра Дянкова и началник Отдел „Култура” Маргарита Великова, с питка и сол.



Празникът започна с доклад, представен от председателя на читалищното настоятелство Стоянка Първева. В него тя представи историята на групата от самото й създаване през 1951 година. Презентира всички специални участия на самодейците, като обърна особено внимание на многобройните задгранични изяви, основно в Румъния и Украйна. Г-жа Първева не пропусна да отбележи и участията на групата в 3 телевизионни филма, посветени на Добруджа, както и тесните връзки, които са създали с бившият френски аташе в България Ерик Вайс. Като изключителна гордост за дъбовишките самодейци тя посочи, фолклорният спектакъл, който са изнесли пред голяма американска група преди няколко години и записите за Българското национално радио.


От името на кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров самодейците получиха поздравителен адрес и подаръци, връчени им от ресорния заместник – кмет. В приветствието той ясно заяви, че Добруджа повече от всякога има нужда от песни и ведър дух, за да съхрани красивите народни традиции.


Програмата на тържеството започна с изпълнения на младите таланти от СОУ „Климент Охридски”, гр. Добрич. Децата пресъздадоха на сцената красотата и пленителността на добруджанското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит.


След това дойде ред на домакините, които показаха, че възрастта не е пречка да сътворят един истински фолклорен празник за своите съселяни. В своята музикално – танцова програма група „Извор” представи фолклорна сюита, включваща театрален етюд, танци и певчески изпълнения.


„Многая лета” прозвуча за финал на хубавото събитие