Летен детски клуб „Играй и учи” стартира в библиотеката

На 21 юни в Регионална библиотека „Дора Габе” бе открит Летен детски клуб „Играй и учи”.

Летен детски клуб „Играй и учи” стартира в библиотеката

В първото занимание на клуба се включиха 28 деца от град Добрич и гости на града от страната. Началото бе поставено със запознаване с директора на библиотеката –  Невяна Христова, която прие децата в кабинета си  и им пожела едно незабравимо лято в библиотеката.




Последва разходка в секторите на библиотеката. Участниците в клуба се запознаха с различните фондове и специални библиотечни колекции, видовете и условията за ползване на библиотечните услуги, културните и образователни прояви, които се организират на територията на библиотеката и др.


Най-много радостни вълнения имаше, разбира се, в сектор Работа с деца и неговата Стая на приказките. Атрактивният и богат детски фонд бе представен на малчуганите, които имаха възможност да се докоснат до нови интересни детски книги, панорамни, музикални, искрящи и какви ли още не книжки от любими и непознати за тях автори, които предстои да открият.


 

Посетени бяха и Център за информация и справочно-библиографско обслужване, Обща Читалня и Книгозаемане, където библиотечните специалисти обясниха особеностите на всеки сектор. В Краезнание децата научиха как с цел опазване се дигитализират книжни библиотечни документи и разгледаха вече дигитализирани книги, стари пощенски картички с изгледи от гр. Добрич, фотографии на Дора Габе. В Изкуство участниците разгледаха репродукции и албуми на световноизвестни художници, видяха нотни издания, научиха и за дигитализирането на виниловите грамофонни плочи и слушаха от грамофонна плоча част от приказката на Братя Грим „Храбрият шивач”.


Обиколката завърши с посещение на отдел Библиотечни фондове и каталози – мястото, в което закупените книги, след обработка, се превръщат в библиотечни документи. В Интерактивния кабинет децата се запознаха под формата на игра - всеки от тях нарисува своята ръка върху голям лист, написа името си и разказа за любимото си занимание. Библиотечен специалист представи Проекта на Българската библиотечно-информационна асоциация за насърчаване на детското четене „Пътуващи сандъчета” и системата Bookcrossing. Първото занимание в Летен детски клуб „Играй и учи” приключи с почерпка за участниците и в очакване на едно вълнуващо лято, изпълнено със смях, забавления, игри, нови знания и много нови приятелства.