Вариант 3 се падна на изпита по БЕЛ след 7-ми клас

Вариант 3 беше изтеглен на теста за националното външно оценяване по български език и литература след 7-и клас и за кандидатстване в профилирани гимназии и паралелки.

Вариант 3 се падна на изпита по БЕЛ след 7-ми клас

Тази година на матурата ще се явят 58 909 седмокласници. Миналата година те са били 64 700, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.



Местата за прием в училищата след 7-ми клас са 38 303.

 

Това означава, че конкуренцията тази година ще бъде по-слаба, обясни зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

В 8.30 ч. паролата за достъпа до теста ще бъде изпратена до всички училища в страната, в които се провеждат изпитите. В 10.00 ч. ще бъде изпратена паролата и за втория модул, в който учениците ще трябва да разсъждават върху непознат текст.

„Няма начин всички да одобрят даден текст”, беше категорична Дамянова.

 

Тя отрече да е имало много преписване на втората матура, за 12-класниците. Тогава са били анулирани само 9 теста: "Да не забравяме, че квесторите са учители, които си вършат работата съвестно и мисля, че трябва да имаме повече доверие”.

Изпитът  се състои от два модула. Единият, на който ще се явят всички седмокласници, е за националното външно оценяване. Той представлява тест от 25 въпроса с избираем или свободен отговор. Времето за работа е 60 минути, максималният брой точки – 65.


Вторият модул е преразказ върху неизучаван текст с определена задача. На него ще се явят само децата, които искат да кандидатстват в гимназия. Те ще разполагат с 90 минути за работа. Максималният брой точки – 25.