Община Генерал Тошево официално започна жътвена кампания

В последните дни на месец юни в Община Генерал Тошево официално започна селскостопанската жътвена кампания по прибирането на зърнените култури

Община Генерал Тошево официално започна жътвена кампания

С автентичен ритуал по зажънване и молебен за берекет, кооперацията в село Равнец постави началото на тазгодишната жътвена кампания. На събитието присъства председателят на Общински съвет – град Генерал Тошево Стилиян Стоянов, общински съветници, както и много от арендаторите в общината.



Облечени в типични добруджански носии и забрадени с бели кърпи, самодейки нагазиха в златната нива и със сърпове и паламарки събраха първите натежали житни класове. Както повелява традицията, с тях беше направен сноп, за да пусне чорбаджията на нивата пара за берекет. Да е едро житото, да са пълни хамбарите и да има хляб на трапезата – това бяха основните пожелания, изречени в пшеницата от самодейките. Наред с зажънването, фолклорната група създаде настроение с изпълненията си на жътварски песни, които нашите предци са пеели на нивата, за да е спорна тежката работа на жътварите.



Пшеницата, която първа се жъне в района е ранозреещ френски сорт, който е много високодобивен, макар да е фуражен. Добивите са добри, но точна оценка ще може да се даде едва след приключването на жътвата на отделните посевни блокове. Очакванията на земеделските производители е тази година изкупните цени да стартират от много ниски нива – около 250-260 лева за тон фуражно жито. Жътвата на останалите сортове пшеница ще започне малко по-късно, но пък през това време ще може да се жъне рапицата, която е почти готова.


Междувременно в Община Генерал Тошево усилено върви и жътвата на ечемик. Прибрана вече е близо една пета от реколтата. Полученият среден добив в общината е 650 кг/дка, което е с близо 60 кг повече в сравнение с миналата година.