Национален фестивал на любителските театри с международно участие

От 30 май до 5 юни Каварна отново ще е домакин на станалия вече традиционен Национален фестивал на любителските театри с международно участие.

Национален фестивал на любителските театри с международно участие

Четиринадесетото издание на фестивала ще премине под патронажа на кмета Цонко Цонев. Официалното му откриване ще бъде на 30 май от 19.00 часа на площада пред читалище „Съгласие” със запалване на театралния огън.



Участие в тазгодишното издание на фестивала ще вземат над 350 любители актьори от общо 22 театрални колектива. Те бяха допуснати след предварителна селекция, извършена от комисия от професионални експерти в областта на театъра от общо 42 състава, подали заявка за участие.

 

Осем от постановките, които ще бъдат играни на сцената на читалище „Съгласие”, са младежки и ще бъдат в изпълнение на самодейни театрални колективи от София, Русе, Пазарджик, Казанлък, Варна, Разград и Белене.

 

Спектаклите за възрастни ще бъдат представени от самодейци от Велинград, Нови пазар, Козлодуй, Нова Загора, Алфатар, Костинброд, Дебелец, Елхово, Долна Оряховица и Каварна. В конкурсната програма ще вземат участие и два чуждестранни състава – от гр. Демир Капия, Македония и гр. Димитровград, Сърбия.

 

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Надежда Сейкова и състав Кремена Бабачева – театровед, Светослав Добрев – актьор в Младежки театър „Николай Бинев” и преподавател в НАТФИЗ, и Станка Калчева – актриса в Младежки театър „Николай Бинев”.

 

Церемонията по награждаване и закриване на ХIV Национален фестивал на любителските театри с международно участие ще бъде на 5 юни от 19.30 часа в читалище „Съгласие”.

 

Театралният фестивал е основан през 1998 г. в памет на изтъкнатия български театровед от Каварна проф. Гочо Гочев. През изминалите години фестът се радва на изключително голям интерес от страна на български и чужди любителски театрални състави.