Добруджа зажъна с надежда за добри добиви и високи ренти

Областният съюз на земеделските кооперации „Добруджа“, ПТК „Карвуна“ и община Каварна организираха официално откриване на жътвата в добричка област.

Добруджа зажъна с надежда за добри добиви и високи ренти



На ритуала по зажънване присъстваха областният управител Детелина Николова, кметът на Каварна Нина Ставрева, председателят на общинския съвет в морския град Красимир Кръстев, председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев, земеделски производители.



Официален старт на жътвата в региона беше даден в землището на каварненската производствено-търговска кооперация „Карвуна”. Ритуалът започна с водосвет, отслужен от местни свещеници.


Детелина Николова пожела добра реколта и стабилни цени на зърното.


Кооперация „Карвуна” е създадена през 1994 година. От 2008 година се управлява от аграрния икономист Митка Златева, която преди това е била счетоводител в кооперацията в продължение на 15 години. Над 650 килограма от декар пшеница очакват в каварненско. Стопаните в крайморската община прибират по 760 килограма ечемик. Високият добив се дължи на добрите климатични условия, споделя председателят на ПТК „Карвуна” Митка Златева.


Кооперацията обработва 10 500 дка земя, половината от която е засята с пшеница. Специалистите тук залагат на българските сортове, като „Енола” и „Корона”.


Митка Златева признава, че без добра растителна защита не биха постигнали високи резултати.


Кооперация „Карвуна” е раздала по 80 лева на декар рента за миналата стопанска година. Сега се надяват цената на хлебното зърно да не падне под 27 стотинки за килограм, защото много от собствениците на земята, която обработват, разчитат именно на рентата за оцеляването си, споделя още председателят на кооперацията.


Зажънването започна с възстановка на народните ритуали по този повод, съпроводени с песни и хора.







След това в полето влезе съвременната техника.